Start » Restaurang med tjeckisk mat

Restaurang med tjeckisk mat

Restaurang som inspirerats av soldaten Švejk

Det talas för sällan om det tjeckiska köket. Man talar desto mer om landets ölkultur. På Östgötagatan 35 i Stockholm finns Krogen Soldaten Švejk, en restaurang som uteslutande serverar tjeckisk mat; ugnsstekt fläskkarré med surkål och knödel och schnitzel med potatis. Ett besök på Krogen Soldaten Švejk är en trevlig introduktion till den östeuropeiska matkulturen.

Jaroslav Hašek skrev boken Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget, vilken gavs ut efter hans död 1923. Soldaten Švejk framställs som svagsint, men lyckas ändå överlista överhögheten. Boken är en satir och driver friskt med kungligheter och det militära, boken konfiskerades om vartannat och boken brändes bland annat i nazisternas bokbålar. Att Krogen Soldaten Švejk lånat soldatens namn kommer från ett citat om en restaurang i boken.

Om du vill besöka en restaurang som serverar god och tjeckisk mat är Krogen Soldaten Švejk ett givet alternativ. De har öppet måndag till torsdag från 17 till 24, fredag och lördag från 16 till 24. På söndag håller de öppet från 17 till 23. Det är enkelt att ta sig hit – ta t-banan och hoppa av vid Medborgarplatsen på Södermalm. Östgötagatan går parallellt med Götgatan. När du hoppat av tunnelbanan behöver du endast ta dig ut till Folkungagatan som binder vägarna samman.

På restaurangen finns några rätter som aldrig hamnar utanför menyn; Švejkens raggmunk med fläsk och lingon och Pragerschnitzel med tjeckisk potatissallad är två av dem. Med priser från 118 till 146 kronor är restaurangen prisvärd. Råvarorna håller hög kvalitet, likaså hantverket. Det går inte att hitta bättre tjeckisk mat på restaurang i Stockholm, kanske inte ens i hela Östeuropa.

Här serveras naturligtvis tjeckisk fatöl. I menyn finns ljus och mörk Bernard, ljus och halvmörk Primátor, ljus Svijanský rytíř, Pilsner Urquell samt ljus Gambrinus och Platan. Om tjeckisk öl inte är din kopp te finns även cider, tjeckisk sprit, vita och röda viner, aperitifs/bitters, brännvin, whiskey samt avec och likörer på menyn. Stannar du länge hinner du prova det mesta, men passa dig – för mycket av det goda är inte alltid bra.

restaurang