Start » Öl från Tjeckien

Öl från Tjeckien

Öl som uppfanns i Plzen

När bryggmästaren tillika stofilen Josef Groll beslutade sig för att sammanföra olika jästkulturer med Plzens mjuka vatten uppfanns drycken pilsner, vars färg var härligt gyllenbrun med vacker och vit skumkrona på toppen. Eftersom jästen lade sig på botten blev drycken inbjudande och kunde med fördel drickas i glas. Pilsnern har sedan dess vunnit världens hjärtan och är ett naturligt val för ölälskare. Pilsner Urquell är det ölmärke som Tjeckien exporterar allra mest.

Pilsner Urquell är speciell på många sätt. Vattnet pumpas från marken under bryggeriet i staden Plzen. Därtill tillverkar Pilsner Urquell sin egen malt – humlen hämtas från Zatecregionen som ligger norrut från Prag. Myten säger att det är få som känner till Pilsners Urquells recept. Vad som är allmänt känt är dock att man ska koka drycken tre gånger, och däremellan ska drycken reduceras. Den långsamma produktionen innebär höga produktionskostnader. I hemlandet Tjeckien är Pilsner Urquell inte den mest sålda ölen – för det är ölsorterna Gambrinus, Radegast samt Staropramen. På Systembolaget finns cirka 80 tjeckiska ölsorter. Baron Trenck, Bernard, Breznak, Budvar, Gambrinus, Krusovice, Platan, Primátor, Starobrno, Staropramen och Zlatopramen är förutom Pilsner Urquell Tjeckiens mest kända ölsorter.

Tjeckisk öl toppar ofta listor över världens godaste ölsorter. Smaken är maltig och mustig med en lätt kolasmak, vilken tycks tilltala de allra flesta. Det skickliga hantverket och den långa traditionen som finns i Tjeckien borgar för att tjeckisk öl även i framtiden kommer toppa listorna. Den som besöker Tjeckien, särskilt Prag, bör ta tillfälle i akt att ta guidade turer på bryggerier. Där får du lära dig om hela produktionskedjan och dessutom smaka på olika ölsorter – det är således lika intressant som gott. Staropramen är ett av de stora bryggerierna som inbjuder till denna möjlighet. Om du vill uppleva bryggerier i mindre skala ska du besöka U Fleku som är Prags absolut minsta bryggeri – även här får du gå på rundvandring samt provsmaka ölen som tillverkas.

öl