Start » Bjud på buffé

Bjud på buffé

Buffé och bordets olika komponenter

Att bjuda hem vänner på middag är alltid trevligt. Baksidan är förberedelserna som krävs, som att handla och tillaga maten. Den finurlige har sina knep för att komma undan. Man kan exempelvis anordna knytkalas – när alla bidrar till en buffé blir festen desto trevligare. Då vet man också att det finns något för olika smaker på bordet.

Det finns många fördelar med att bjuda på buffé. Framför allt är det kostnads- och tidseffektivt när alla hjälps åt. Sedan är det väldigt spännande att se helheten som skapas när olika människor hjälps åt – särskilt om man kommer från olika kulturer. När man planerar en buffé finns det saker som är värda att tänka på, och några av dem kan du läsa om nedanför.

För ett lyckat resultat är det klokt att varva kalla och varma rätter på bordet. Samtidigt är det enklast att göra kalla rätter, eftersom det kan vara svårt att hålla varma rätter varma. Du bör i största möjliga mån försöka undvika dominerande kryddor i din buffé, exempelvis spiskummin eller vitlök – det är alltid en chansning. Placera gärna ut färggranna frukter eller grönsaker på bordet, det skapar en trevlig känsla.

I slutändan är det upp till dig och dina gäster vad som passar i en buffé. Alla har vi olika smaker. Försök därför tillaga något som passar de flesta, och att det samtidigt finns något för alla. Hör dig gärna för innan festen vad människor tycker om, men förmodligen har du en föraning om vad familjen eller dina vänner tycker om.

Till buffén är det trevligt med något gott att dricka. Och vad passar bättre till stora sällskap än en trevlig bål? Du kan exempelvis göra somrigt fläderbål. Gör gärna två alternativ – en med och en utan alkohol. Det ska finnas något för alla, det är delvis grejen med buffé.

buffé